Vildaprogram

Det är ert program!

Programmet för Vilda 2014 skapas i samarbete mellan kårerna. Programmet som genomförs ska bygga på scoutmetoden och målspåren, samtidigt tas chansen att göra aktiviteter som bara kan göras på läger eller aldrig provats förut. Alla programaktiviteter formas av de kårer och scouter som ska delta i dem – alltså kommer Vilda att se olika ut på olika platser, men bygger på samma grund. I planeringen av ert Vildaläger är hela kåren delaktig och lägerprogrammet bygger på era behov och möjligheter, och vad scouterna själv vill göra.

Vilja, värme, virvel…

…är Vildas tre ledord. Ledorden genomsyrar hela lägerprogrammet och det är upp till er att bestämma exakt vad det ska innebära just för er. Ska olika dagar genomsyras av de olika orden, eller är det alltid Virvel på kvällen?

Fem programdagar

I fliken här bredvid kan du klicka fram det gemensamma veckoprogrammet. Det ger fem programdagar att genomföra. Men om det är fem heldagsprogram, tio halvdagarssprogram eller ett ständigt smörgårdsbord med aktiviteter? ja, det är upp till er!

Vad är lägerprogram?

Alla aktiviteter som genomförs på ett läger är att räkna som program; att slå upp tält och bygga läger innebär många möjligheter att öva samarbete, problemlösning, kreativitet etc. Avsätt också gott om tid för matlagning och annat praktiskt lägerliv -lägerliv ska vara skönt, inte stressigt.

Programaktiviteterna ni tillsammans tar fram för Vilda ska såklart rikta sig till alla åldersgrupper som ni har med på lägret. Men tänk på att olika åldersgrupper kan ta olika mycket eget ansvar. Ett gäng Utmanarscouter och Roverscouter kanske kan ta ansvar för delar av sin egen verksamhet eller till och med göra något av programmet till de yngre?!

Vilda är kanske lite större än era vanliga läger? Passa då på att göra aktiviteter som ni annars är för få för att göra, våga testa nya idéer och skapa en fantastisk lägervecka!

Program för alla

Tänk på att göra program där alla kan delta. Ofta är det ganska lätt att göra så att alla kan delta oavsett funktionshinder eller liknande, bara man tänkt efter från början.

Programplaneringshjälp

Har ni inte redan fått häftet ”vägen till ert lägerprogram” med hjälp till metod att planera lägerprogram, maila: vilda@scouterna.se så skickar vi den till er.

Exempelaktiviteter

I slutet av februari kommer vi att börja publicera exempel på aktiviteter här på hemsidan! Det är fritt fram att använda de man tycker ser intressanta ut, eller att använda inga alls. Kanske får ni egna, för er bättre, idéer genom att titta på exemplen?