Träna modmuskeln – våga utmana fördomarna!

V_rsta f_rdomen-logga

Har du några fördomar? Svaret är med nästan hundra procent säkerhet ja. Alla har fördomar även om de flesta vet att det inte är särskilt bra. Värsta fördomen är ett av Scouternas projekt och genom det vill Scouterna utmana fördomar och normer.

Normer och fördomar kan vara ganska svåra att prata om. Oftast krävs det mod för att våga säga ifrån när man råkar ut för fördomar! Anton, Ulrica och Mire jobbar med projektet Värsta fördomen och i veckan har de varit på turné i Sverige. Nästan 150 äventyrar- och utmanarscouter på Vildaläger i Ransberg och Kragenäs har fått vara med på deras workshops, där scouterna fick utmana både sina egna och andras fördomar.

– Vi har en variant av hela havet stormar som vi kallar “Hela havet normar sig”. Då delas deltagarna in i grupper som får olika förutsättningar att delta. Det blir som en liknelse över samhället och hur det fungerar, berättar Anton från Värsta fördomen.

– En annan workshop vi gör är “Ett steg fram” där deltagarna får varsin roll. Utifrån rollen ska de svara på ja och-nej-frågor. “Ja” betyder framåt och “nej” betyder stå still. Poängen är att visa och prata om att en del människor har fördelar och privilegier och möjligheter att ta många steg framåt medan andra möter olika typer av begränsningar och förtryck och får stanna på samma plats, förklarar Anton.

På Kragenäs var det högt tryck på deltagandet och två av workshopsen var på engelska för att också de internationella scouterna skulle kunna delta. Vilda Kristianstad fick besök av Maria Arnholm, som är minister och jobbar med jämställdet och utbildning. Här fick hon veta mer om Värsta fördomen och själv berätta om modet som krävs för att utmana fördomar.

– Mod för mig att säga ifrån och stå upp för en kompis även om någon blir arg. Det är bara när man vågar göra något som är obekvämt som man verkligen kan ta hand om varandra och därför är mod en så viktig egenskap, säger Maria Arnholm.

Mod är för Maria Arnholm helt enkelt när man gör något läskigt för att man vet att det är rätt, trots att det kanske pirrar i magen.

– Jag hörde en lärare berätta om “modmuskeln”, som något som behöver tränas upp, t.ex. genom att ringa samtal till personer man inte känner, säger Maria.

Vill du veta mer om Värsta fördomen? Kanske ville du bjuda in Värsta fördomens dialogledare till din kår? Kolla in Värsta fördomens hemsida www.varstafordomen.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade av olganordquist. Bokmärk permalänken.